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Lockdown. Si prospetta una perdita di 1 miliardo di litri di vino.

Giuseppe Sandro Mela.

2020-05-02.

Cantina 001

Il lockdown di poco più di un mese delle attività lavorative non essenziali ha danneggio per lucro cessante e danno emergente l’intero sistema economico delle nazioni: un male necessario ma invero anche molto costoso.

Uno dei settori colpiti è l’agroalimentare ed il vinicolo, che è chiamato ad affrontare due problemi.

– Il primo è come smaltire il prodotto invenduto;

– il secondo come potersi comportare durante la cruciale fase della vendemmia.

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«Europe could lose one billion litres of wine as a result of the surplus caused by the closure of bars, restaurants and shops across the continent and the fall in exports amid the coronavirus pandemic»

«the coronavirus crisis has led to an estimated 30% drop in volume and 50% drop in value of the EU wine market»

«all of its members, which account for over 90% of European wine exports, reported a fall in exports»

«To support the recovery of wine markets, …. a temporary reduced VAT for wine products, and the adoption of a modern framework for distance selling»

« Distillation is an alternative, certainly less remunerative than the sale of wine, but one which will allow wine growers to get by and to be able to also harvest in 2020»

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Ragionando in termini medi, con circa 7.5 euro di costo per litro al dettaglio, la crisi ha indotto una perdita di 7.5 miliardi di euro, sostenuti in gran parte dai viticoltori.

Se la coltivazione delle viti richiede attente cure durante tutto l’anno, il periodo critico è la vendemmia. Questa deve essere eseguita manualmente e richiede l’assunzione temporanea di numerosa manovalanza avventizia: questa deve essere disponibile sul mercato del lavoro e per forza di cose deve lavorare concentrata, fatto questo che un persistente Covid-19 ostacolerebbe non poco.

La distillazione del vino, specie di quello pregiato, fa stringere il cuore, ma potrebbe essere una momentanea soluzione di ripiego. Essa, tuttavia, è gravata da una pesante serie di accise e tasse che renderebbero l’alcool prodotto fuori mercato per gli usi industriali.

Da ultimo, ma non certo per ultimo, gran quota dei viticoltori deve ricorrere al credito per finanziare coltivazione, vendemmia, fermentazione e stagionatura: il vino prodotto è a tutti gli effetti un bene immagazzinato. Ma in questa emergenza servirebbe un ripiano pubblico delle perdite ed un contenimento politico dei tassi di interesse.

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French MEP warns 1 bln litres of wine could be lost to pandemic.

French MEP Eric Andrieu has warned that Europe could lose one billion litres of wine as a result of the surplus caused by the closure of bars, restaurants and shops across the continent and the fall in exports amid the coronavirus pandemic.

Andrieu’s comments came after the European wine trade group Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) released a statement noting that the coronavirus crisis has led to an estimated 30% drop in volume and 50% drop in value of the EU wine market.

The group said that all of its members, which account for over 90% of European wine exports, reported a fall in exports since the emergence of the COVID-19 outbreak in January.

The French MEP called on the European Commission to immediately intervene, as he warned over the potential impact this could have on employment and smaller businesses.

In order to deal with the situation, the CEEV has put together a COVID-19 Wine Package, calling on the EU executive to support the wine industry by adopting specific emergency and recovery measures.

“To support the recovery of wine markets, we ask for further flexibility for promotional programmes, a temporary reduced VAT for wine products, and the adoption of a modern framework for distance selling,” stated Ignacio Sánchez Recarte, secretary-general of the group.

Earlier this month, Andrieu said that surprlus wine should be distilled rather than lost. In addition, he proposed that French winemakers should be paid 80% per litre of wine they distill, with the European Commission paying 35% of the total amount.

“Distillation is an alternative, certainly less remunerative than the sale of wine, but one which will allow wine growers to get by and to be able to also harvest in 2020. What is more, the alcohol produced can be used in many sectors, for example for the manufacture of hydroalcoholic gel,” he explained.

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